Bespaar op je boodschappen

Gepubliceerd op 14 oktober 2020 om 20:38

Naast je huur of hypotheekkosten en misschien je auto zijn je dagelijkse boodschappen vaak een van de grootste kostenposten. Het is dus zeker de moeite waard om hier te besparen. Als je elke dag 1 euro kan besparen, dan levert je dat per maand 30 euro op, per jaar 365 euro. Stel je voor dat je EUR 10 kan besparen per dag! En de ervaring leert dat er genoeg te besparen is op de boodschappen. In deze blog geef ik je 5 tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Ga altijd opstap met een boodschappenlijstje

Ken je dat ook, dat je in de supermarkt rondloopt en ter plekke bepaalt wat je wilt kopen, en dat je dan altijd dingen ziet waarvan je denkt dat je het nodig hebt. Vaak blijkt thuis dat dat wel meevalt. Impuls aankopen noemen we dat. Maak dus altijd voordat je boodschappen gaat doen een lijstje van wat je nodig hebt en ga gericht winkelen. Als je snel door de winkel loopt is de kans dat je impuls aankopen doet vele malen kleiner.

2. Koop huismerk

Het is al vaker in het nieuws, maar het is ook echt waar! Huismerk is veel goedkoper dan A-merken. De consumentenbond heeft aangetoond dat huismerken gemiddeld 40% goedkoper zijn dan A-merken. Bij sommige producten, zoals vaatwastabletten, schoonmaakmiddelen, shampoo en maandverband is het verschil echt schokkend. Een voorbeeld: 

Bij AH kost een pak van 60 AH classic vaatwastabletten EUR 2,99 (0,0498 euro per tablet)

Een pak van 25 A-merk classic vaatwastabletten kost EUR 4,99. (0,1996 euro per tablet). Omgerekend kost een A-merk classic tablet 4x meer dan de AH huismerk!

Let ook op de aanbiedingen. Regelmatig zal je het A-merk in de aanbieding zien, bv voor 2 voor de prijs van 1, 50% korting dus. In het voorbeeld zijn de A-merk vaatwastabletten nog steeds 2x zo duur als het huismerk.

3. Bespaar op groente en fruit

Als een groente of fruit in het seizoen is, is er veel aanbod en is de prijs meestal beter. Op internet is volop informatie beschikbaar over welk groente en fruit per maand in het seizoen is. Als je naar de markt gaat dan is de kans op een goede prijs nog beter, zeker als je aan het einde van de dag gaat. In de supermarkt heb je tegenwoordig ook de buitenbeentjes, bv komkommers die te krom zijn of peren die niet de goede vorm hebben. Deze zijn goedkoper maar smaken net zo lekker. 

4. Koop geen voorgesneden groente of kant-en-klare maaltijden

Je betaalt voor de tijd die het de winkel heeft gekost om het klaar te maken en het gemak voor jou. Maar als je de tijd hebt om zelf te koken of zelf je groentes te snijden, dan is het zonde van je geld. 

5. Koop gezond

Misschien niet altijd leuk, maar gezond eten is zeer goed voor de portemonnee. Als je geen koekjes, chips, snoep, alcohol of frisdrank koopt bespaar je enorm op je boodschappen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.