Terug van vakantie? Tijd voor een balans-maand

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 12:26

Ook terug van vakantie in eigen land of het buitenland? Ook al maak je een budget voor de vakantie en hou je er goed aan, dan nog is op vakantie gaan duurder dan gewoon thuis zijn. Tenslotte wil je toch ook wel een beetje genieten op vakantie. Daarom is het goed om als je terug bent een financiële balans maand te houden. (En dat is vaak ook nog goed voor de extra vakantie kilootjes.)

Hoe pak je dat nu aan, zo'n financiële balans maand? Allereerst, het hoeft geen maand te zijn. Het kan ook een week, twee weken of 2 maanden zijn. Het belangrijkste is dat je een periode kiest die lang genoeg is om effect te hebben, maar kort genoeg om vol te houden. Als het je eerste keer is, kies dan een kortere periode, zodat je zeker weet dat je het volhoudt. Is twee weken al een keer gelukt, probeer dan een maand.

Als je de periode hebt gekozen dan maak je met jezelf afspraken over hoe zuinig je wilt zijn. Kies een budget voor de boodschappen, dat lager is dan wat je normaal uitgeeft en bewaak dat je hier onder blijft. Vindt je dat bewaken maar een gedoe? Pin het bedrag (bv per week) en doe daar de boodschappen van, dan weet je zeker dat je niet meer uitgeeft.

En verder niks uitgeven! Dus niet gaan winkelen, uiteten, stappen, koffie buiten de deur, online spullen kopen, etc. Makkelijk toch? Vind je dat je echt iets nodig hebt, stel het een dag uit, en probeer het een dag later nog een keer uit te stellen. Je zult verbaasd zijn hoe je vaak ook prima zonder kan.

Hou er uiteraard wel rekening mee dat verplichtingen die je al aangegaan bent wel betaald moeten worden, zoals misschien je credit card rekening van de vakantie, of achteraf betalen van online aankopen.

Is het je gelukt? Laat een bericht achter met je ervaringen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.