Kinderen en geld

Gepubliceerd op 22 juni 2020 om 21:15

Jong geleerd is oud gedaan. Dit geldt voor heel veel dingen en zeker ook voor financiële vaardigheden. Het NIBUD adviseert al jong te beginnen  kinderen te leren over geld en sparen. Maar hoe doe je dat nu. Om te beginnen geef je je kind uiteraard zakgeld. Je kan al met zakgeld beginnen als ze 6 jaar zijn. Het hoeft echt niet veel te zijn, maar ze leren dan wat geld is en dat je kan sparen om iets leuks te kopen. Mijn jongste dochter kreeg toen ze vier was al zakgeld (10cent), omdat ze ook muntjes wilde als haar zus zakgeld kreeg. Ze was dan wel blijer met twee muntjes van 5 cent in plaats van 1 muntje van 10 cent, dus misschien was het nog niet zo leerzaam.

Maar hoe zorg je dat ze echt gaan snappen, dat sparen belangrijk is, maar ook: zuinig zijn op je spullen, niet altijd het meest populaire (dure) product willen hebben, op je uitgaven letten en de afweging maken tussen wat je het meest belangrijk vindt?

Ik heb gemerkt dat een mobiele telefoon een heel goed middel is. Onze oudste dochter heeft haar eerste telefoon van ons gekregen. Na een jaar heeft ze hem per ongeluk in de WC laten vallen, waardoor de batterij nu heel snel leeg is. Ze wilde wel een nieuwe telefoon en dan het liefst een iPhone. We hebben toen het volgende bedacht:

We hebben voor onszelf besloten wat wij een redelijke levensduur van een telefoon vinden: 3 jaar. Daarna hebben we besloten wat we een redelijke prijs voor een mobiel vinden: EUR 180. EUR 180 verdeeld over 3 jaar is 5 euro per maand. We hebben toen aan onze dochter uitgelegd dat ze elke maand van ons 5 euro krijgt, die bedoeld is voor haar nieuwe telefoon. Hoe langer ze met haar telefoon doet, hoe meer geldt ze heeft voor een nieuwe. Als haar telefoon eerder kapot gaat, dan moet ze of geld bijleggen uit haar zakgeld of een goedkopere telefoon kopen (of even zonder telefoon zijn). Wil ze toch een duurdere telefoon dan zal ze daar voor moeten sparen van haar zakgeld. En als ze haar geld ergens anders aan uitgeeft, dan heeft ze geen geld voor een nieuwe telefoon.

Vervolgens hebben we samen op internet gekeken wat een telefoon kost, wat het verschil is tussen nieuw en refurbished, wat de prijsverschillen zijn tussen een duur merk of een goedkoop merk.

Uiteindelijk was haar conclusie dat ze nog wel even vooruit kon met haar huidige telefoon, ook al moet hij vaak worden opgeladen.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.