Minder inkomsten, en nu?

Gepubliceerd op 21 april 2020 om 22:03

Volgens een onderzoek van het NIBUD heeft 20% van de Nederlanders in deze tijd te maken met minder inkomsten. Onder ZZP-ers is dat zelfs bijna 50%. Als je dan bedenkt dat een vermindering van inkomsten de nummer 1 oorzaak van financiële problemen is, dan is het dus een serieus probleem.

Wat moet je dan doen als je (tijdelijk) minder inkomsten hebt.

Het allerbelangrijkste is dat je direct actie neemt, ook al heb je spaargeld. Denk niet dat het straks wel weer bijtrekt en dat je het nog wel even red met je spaarpot. Want wat als het niet bijtrekt, of je hebt een andere tegenvaller?

Wat moet je dan wel doen? De uitdaging is om direct je uitgaven te beperken. Dit zal heel lastig zijn. Een groot deel van je uitgaven zijn waarschijnlijk vaste lasten. Zaken als huur, zorgverzekering en energierekening pas je niet zo eenvoudig snel aan. Abonnementen kan je wel opzeggen, maar zullen een maand opzegtermijn hebben. Daarom moet je die opzeggen als je nog een buffer hebt, anders is het misschien te laat. Dit is wel een goede stap om te nemen. Als later je inkomsten weer stijgen kan je altijd weer nieuwe abonnementen afsluiten (misschien zelfs wel met korting).

De "makkelijkste" knop om aan te draaien zijn je variabele kosten, je boodschappen en vrije tijd uitgaven, zoals bezorgmaaltijden, vakantie, uitjes, stappen en diverse spullen. Ik gebruik expres de aanhalingstekens, want hoewel het in theor?e makkelijk is om deze uitgaven te verminderen omdat je er niet aan vast zit, in de praktijk is het natuurlijk verre van makkelijk. We zijn gewend aan bepaalde uitgaven, gewoontes en bepaald niveau van luxe. Misschien heb je het niet eens door hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft. Maar toch is daar meestal veel te halen.

Mocht je te maken met (tijdelijk) minder inkomsten dan adviseer ik de volgende stappen:

1) Loop al je abonnementen langs en wees kritisch wat je kan opzeggen of kan versimpelen, bv spotify premium, postcodeloterij, onbeperkt Mb databundel, etc. Stel je zelf de vraag: heb ik het echt nodig en wat als ik een maand zonder ga.

2) Geef een maand alleen het hoognodige uit, alleen boodschappen en spullen, waar je echt niet zonder kan. Wees kritisch, stel je zelf de vraag: wat als ik het niet vandaag koop, hoe erg is dat? En stel elke dag die vraag opnieuw.

3) Hou goed bij wat je waar aan uitgeeft.

4) Check aan het einde van de maand of je meer geld hebt dan aan het begin van de maand. Dan gaat het goed. Is je saldo aan het einde van de maand lager dan een maand eerder, dan moet je nog verder zakken met je uitgaven.

Ben je ondernemer dan heeft de KvK een handige checklist gemaakt met tien tips om je financiën in de grip te krijgen, met onder andere de Corona regeling check en mogelijkheden van uitstel van de Belastingdienst

Kom je er zelf niet uit en maak je je zorgen over je financiële situatie. Overweeg dan een budgetcoach in te schakelen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

ellen groenen
3 jaar geleden

Zeg je loterij eenvoudig op via www.loterijopzeggen.nl
Dit bespaart gemiddeld 280 euro per loterij deelnemer per jaar