Meer alternatieven voor een eigen auto

Gepubliceerd op 1 maart 2020 om 15:56

De vorige keer heb ik gekeken naar fietsen en het openbaar vervoer als vervanging voor een eigen auto. Maar inmiddels zijn er veel meer mogelijkheden. Wat wanneer het meest interessant is hangt van heel veel zaken af, waardoor het lastig is om hier algemene uitspraken over te doen, maar ik ga mijn best doen aan de hand van een aantal scenario's. De vier alternatieven die ik heb bekeken zijn Greenwheels, Uber, Felyx en Carpoolen (oa Blablacar).

Ik zal voor deze vier eerst even kort toelichten hoe het werkt. Daarna heb ik voor een aantal scenario's de kosten uitgerekend om een beeld te krijgen hoe interessant ze zijn.

Greenwheels

Greenwheels is de bekendste van de autodate aanbieders. In de meeste grote steden staan de rode auto's door de stad geparkeerd en je kan deze auto's reserveren en gebruiken. Je moet de auto wel altijd op dezelfde plek achter laten waar je hem opgehaald hebt. Er zijn verschillende maten auto's beschikbaar en er zijn 3 abonnementen, voor 0 euro per maand, maar hogere kosten per keer dat je een auto gebruikt tot EUR 25 per maand (Vaak), met lagere kosten per rit. Je betaalt zowel voor de tijd als het aantal kilometers dat rijdt. Deze optie is dan meestal ook niet interessant voor trips met een lange wachttijd, bijvoorbeeld als je 's ochtends ergens heen gaat en aan het einde van de dag weer terugkomt. 

Felyx Scooters

Felyx electrische scooters is beschikbaar in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Je meldt je eenmalig voor 8 euro aan. Daarna kan via een app een electrische scooter vinden en reserveren. Je betaalt 30ct per minuut terwijl je rijdt en 10ct per minuut als hij geparkeerd staat. Je kan hem overal binnen het aangewezen gebied in een stad weer achterlaten (hij hoeft dus niet terug naar de plek waar je hem hebt opgehaald). Als je hem weer vrijgeeft dan heb je natuurlijk wel het risico dat iemand anders hem weer meeneemt.

Uber

Uber is een taxidienst app. Je bestelt via de app een Uber rit en hij brengt je waar je heen wilt. Er zijn geen vaste tarieven, de prijs hangt af van de plek, het tijdstip en de drukte. Op de verschillende sites wordt gerekend met 3 euro per rit, EUR 1,90 per kilometer en 0,35 ct per minuut dus dat heb ik nu ook aangehouden. Als je via de app een rit besteld zie je meestal van te voren wat de verwachte kosten zijn.

Carpoolen

Carpoolen bestaat al heel lang: met iemand meerijden die naar dezelfde bestemming moet. Het makkelijkst is natuurlijk als iemand uit je netwerk ook naar dezelfde bestemming moet, maar dan moet je maar net iemand kennen. Inmiddels heb je ook meerdere sites die je hierbij helpen. Voor bedrijven is er bijvoorbeeld Toogethr, die collega's bij elkaar brengt om samen naar het werk te rijden. Ook zijn er verschillende facebook sites zoals Lift Gevraagd/Lift aangeboden. Op de website Blablacar kan je zoeken naar ritten die gepland staan of je kan een eigen rit aanmelden, om de kosten te delen.

Hieronder zal ik een aantal scenario's uitwerken:

Scenario 1: woon-werk verkeer Den Haag - Rotterdam. 

Voor woon-werk verkeer scenario's zijn eigenlijk het OV of carpoolen de enige interessante opties. De rest is gewoon te duur, vanwege het hoge aantal ritten per maand en de lange wachttijd tussen de heen- en terugreis. Vraag bij je collega's wie dezelfde route rijdt of vraag aan de HR afdeling of ze kunnen helpen. 

Scenario 2: Boodschappen doen.

Stel je gaat 1x per week grote boodschappen doen. 2,5 km van je huis, 5 min rijden, 1 uur boodschappen. Carpoolen is dan niet interessant.

Vervoersmiddel Prijs Voor- en Nadelen
HTM € 2,80 (+) Goedkoop, (-) Wachten op de tram, sjouwen met de boodschappen
Felyx (met parkeren) € 9,00 (-) Lastig met boodschappen op de scooter
Greenwheels (VW Up met Vaak abb.) € 11,05 (+) Ruimte voor de boodschappen
UBER € 19,00 (+) Ruimte om boodschappen mee te nemen (-) Duur

Scenario 3:

Avondje stappen, woonadres 6,5 km van het centrum vandaan, reistijd 20 min, 3 uur stappen. Greenwheels en Felyx zijn dan alleen een optie als je geen alcohol drinkt natuurlijk.

Vervoersmiddel Prijs Voor- en Nadelen
HTM € 4,35 (+) Goedkoop, je kan alcohol drinken (-) Wachten op de tram
Felyx (zonder parkeren) € 9,00 (+) Geen wachttijd (-) Er moet maar net een scooter beschikbaar zijn, geen alcohol
Greenwheels € 21,40 (+) Met meer mensen samen reizen (-) Duurder voor 1 persoon, geen alcohol
UBER € 45 (+) Je kan alcohol drinken (-) Duur

De conclusie: naast de fiets is het OV altijd verreweg de goedkoopste optie. Voor boodschappen is dat niet altijd praktisch en dan is Greenwheels een interessant alternatief. Uber is altijd by far het duurst en als budgetcoach moet ik dat toch echt afraden. Felyx is een interessant alternatief als je niet te veel spullen hoeft mee te nemen en de scooter niet vasthoudt als je hem niet gebruikt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.