Alternatieven voor een eigen auto deel 1

Gepubliceerd op 18 februari 2020 om 20:58

Zoals ik in mijn vorige blogpost liet zien ben je voor een kleine auto al gauw 300 euro per maand kwijt. Dat is heel veel geld. Gelukkig zijn er veel alternatieven. Of ze voor jou een optie zijn hangt natuurlijk helemaal af van je eigen situatie, maar het is zeker het onderzoeken waard.

Fiets of elektrische fiets

Een fiets is natuurlijk, naast lopen, het goedkoopste vervoermiddel. Als je de fiets ook nog tweedehands koopt, dan ben je helemaal goedkoop uit. De meeste fietswinkels hebben regelmatig tweedehandsfietsen in de aanbieding, maar er zijn ook webshops gespecialiseerd in tweedehandsfietsen.

Maar de fiets is meestal niet heel geschikt voor langere afstanden of als je veel of grote spullen moet meenemen. Een elektrische fiets is voor de langere afstanden ook interessant. De aanschaf is natuurlijk wel flink duurder, maar tegenwoordig heb je ook een aardige tweedehands markt voor e-bikes. Je hebt nog steeds het voordeel dat je geen benzine hoeft te betalen en geen parkeerkosten. 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is ook een goed alternatief voor een auto, zelfs als je regelmatig reist. Stel je woont in Den Haag en werkt in Rotterdam en je wilt 4x in de week met de trein, dan kost dit met een Altijd Voordeel abonnement EUR 156 per maand. Als je dan met de fiets naar het station gaat en in Rotterdam ook een fiets neerzet, dan heb je geen extra kosten. Als je niet voor je werk met het OV reist maar af en toe ergens heen wilt, dan kan de trein ook interessant zijn, zeker als je in de daluren kan reizen of de aanbiedingen in de gaten houdt. Treinreiziger.nl heeft bijvoorbeeld een overzicht van alle acties die er lopen. 

Voor kinderen en senioren gelden ook veel kortingen. Zo kunnen kinderen die meereizen met een volwassen in de trein voor EUR 2,50 een railrunner kaartje kopen. En in Den Haag reizen kinderen en 65-plussers met een persoonlijke OV-chip kaart met 34% korting. Heb je in Den Haag een Ooiveaarspas dan kan je mogelijk ook korting of een gratis abonnement krijgen. Zie hier voor meer informatie.

Naast deze bekende alternatieven voor een eigen auto, zijn er inmiddels veel meer mogelijkheden, zoals deelauto's, deelscooters, Uber, carpoolen etc. Volgende keer ga ik deze mogelijkheden verder toelichten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.