Wat kost een auto?

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 19:57

Een van de grootste kostenposten in een budget is vaak de auto. Maar je staat misschien niet altijd bij stil hoeveel een auto eigenlijk kost, en welke alternatieven zijn er nog? Deze week zal ik ingaan op de kosten van een auto. Volgende week komen de verschillende alternatieven aan bod. 

De kosten van een auto kan je opsplitsen naar vaste kosten en variabelen kosten (kosten per kilometer). Onder je vaste kosten vallen:

  • (een deel van) de afschrijving (kosten voor het kopen van de auto gedeeld door het aantal jaar dat je denkt te kunnen rijden met de auto).
  • de wegenbelasting
  • de verzekering
  • (een deel van) het onderhoud

Onder variabele kosten verstaan we de kosten die afhangen van het aantal kilometers dat je rijdt:

  • (een deel van) de afschrijving (je hebt eerder een nieuwe auto nodig als je meer kilometers)
  • benzinekosten
  • (een deel van) het onderhoud
  • parkeerkosten

In het algemeen kan je zeggen dat een tweedehands auto kopen altijd voordeliger is dan een nieuwe auto, ook al heb je bij een tweedehands auto waarschijnlijk meer onderhoudskosten. Daarnaast geldt uiteraard hoe kleiner de auto, hoe goedkoper. Op de NIBUD site kan je vinden wat de gemiddelde kosten van een auto zijn per klasse (mini, compact, kleine middenklasse, middenklasse). Voor een mini klasse ben je bijvoorbeeld gemiddeld EUR 163 per maand aan vaste kosten kwijt en EUR 133 per maand aan variabele kosten (bij 9000 km/jr).

Er zijn ook sites, zoals Autoweek, waar je per merk/type/bouwjaar etc de kosten van een auto kan laten bereken. Of je kan op kenteken zoeken. Dit helpt als je overweegt een auto te kopen en graag een goedkope auto wilt.

Maar als je al een auto hebt, dan wil je misschien alsnog de kosten zo laag mogelijk houden. Hier volgen wat tips:

Goedkope verzekering

Naast je afschrijving is het grootste deel van je vaste kosten je verzekering. Net als met alle verzekeringen loont het de moeite waard om goed rond te kijken naar de beste autoverzekering die bij jou past. Let daar bij ook op de dekking, want heb je een auto van 15 jaar oud, dan heeft het waarschijnlijk geen zin om all-risk verzekerd te zijn. De consumentenbond heeft ook een goede pagina die je helpt om autoverzekeringen te vergelijken en te beoordelen.

Laagste brandstofprijs

Ruim de helft van je variabelen kosten bestaan uit je benzine kosten. Er zijn verschillende websites en apps die je helpen om de goedkoopste brandstof te vinden. Het prijsverschil tussen twee tankstations kan oplopen tot ruim 20ct. Als je 100 liter per maand tankt, bespaar je dus EUR20. Twee die goed uit de test komen qua betrouwbaarheid van de prijzen (Kassa) zijn de ANWB Onderweg app en de Directlease Tankservice app (en website). Beiden zijn zowel voor Android als iOS beschikbaar.

Zuinig rijden

Een andere manier om je bezinekosten naar beneden te krijgen is je verbruik te verlagen. Je benzineverbruik hangt uiteraard af van het type auto dat je hebt, maar je manier van rijden heeft daar ook veel invloed op. Op de website Het nieuwe rijden vind je tips en informatie om zo zuinig mogelijk te rijden. Zuinig rijden kan al snel 10% besparen op je benzineverbruik. Per liter bespaar je zo al snel 15 cent. Als je normaal 100liter per mand tankt, bespaar je dus 15 euro per maand.

Met een kleine auto, goedkope verzekering en zuinig rijden kan je je autokosten flink beperken. Maar als je weinig kilometers maakt dan zijn er verschillende alternatieven die nog voordeliger kunnen zijn. De volgende blog zal ik daar verder op in gaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.