Laag inkomen? Op deze manier kan jouw gemeente je misschien helpen.

Gepubliceerd op 24 mei 2021 om 14:34

Heb je een laag inkomen, dan kan het soms een hele uitdaging zijn om rond te komen. Zeker als er een keer extra uitgaven gedaan moeten worden. Gelukkig zijn er verschillende regelingen, waar je gebruik van zou kunnen maken. Een aantal daarvan zijn landelijke regelingen, maar de meesten zijn van de gemeente. Het is gebleken dat heel veel mensen, die recht hebben op hulp, dit niet weten. Zij lopen dus geld mis. Daarom zal ik in dit artikel proberen een overzicht te geven van de verschillende soorten regelingen binnen een gemeente.

Niet alle gemeenten hebben dezelfde regelingen. In dit artikel zal ik de mogelijkheden van de gemeente Den Haag beschrijven. Woon je in een andere gemeente, dan is het goed om bij je eigen gemeente te vragen hoe zij mensen met een lage inkomen steunen. 

Voor alle regelingen geldt een inkomenseis en vermogenseis. Daarnaast zijn er soms aanvullende eisen om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. Wil je weten of je in aanmerking komt voor iets, neem dan contact op met de gemeente of neem met ons contact op en dan helpen we je te kijken naar de mogelijkheden.

Den Haag heeft alle regelingen samengebracht in de Ooievaarsregelingen. Er zijn heel veel regelingen voor heel veel verschillende groepen, het onderstaande overzicht zal vast niet compleet zijn. Wil jij weten waar je recht op hebt. Vul dan de Checklist Ooievaarsregelingen in en zie direct waar jij recht op heb.

Bijzondere bijstand

Heb je te maken met hoge kosten die je niet zag aankomen en die je niet kan voorkomen. Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is vaak een renteloze lening, dus je moet het uiteindelijke wel terugbetalen, maar het helpt je wel even uit de brand. Onder bijzondere bijstand valt ook eventueel de kosten van een advocaat of in bijzondere gevallen verhuiskosten.

Individuele inkomenstoeslag

Voor onverwachte grote uitgaves kan je ook individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dit is geen renteloze lening, maar een gift, die je 1x per jaar kan aanvragen.

Woonkostentoeslag

Heb je te maken met een plotselinge afname van je inkomsten en kan je daardoor je huur of je hypotheek niet betalen. Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor woonkostentoeslag. Voor maximaal 9 maanden ontvang je dan een bijdrage voor je woonkosten.

Ooievaaarspas

Als je de gratis Ooievaarspas hebt, dan kan je korting krijgen op allerlei sport- en culturele activiteiten.

Collectieve zorgverzekering

Heb je hoge zorgkosten, dan kan het interessant zijn om mee te doen met de collectieve zorgverkering van de gemeente Den Haag. Het is wel altijd heel belangrijk om te kijken wat in jouw specifieke situatie de beste verzekering is. De verzekering van gemeente hoeft niet altijd de juist keus te zijn. 

Kwijtschelding gemeentelijke belasting

Als je een laag inkomen en weinig vermogen hebt, dan hoef je misschien je gemeentelijke belastingen niet te betalen, of maar voor een deel. Dit betreft de volgende belastingen:

  • afvalstoffenheffing
  • hondenbelasting (alleen voor het bedrag voor de 1e hond)
  • onroerendezaakbelasting
  • rioolheffing eigenarendeel
  • liggeld voor woonschepen

Heb je kinderen, dan zijn er nog meer mogelijkheden om tegemoetkomingen te krijgen. Deze zal ik in mijn volgende blog toelichten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.