Van zorgverzekering overstappen of niet?

Gepubliceerd op 12 december 2019 om 20:27

Deze tijd van het jaar is weer het moment om na te denken over je zorgverzekering. Heb je wel de beste zorgverzekering voor jou? In deze blog wil ik je een aantal tips meegeven bij het kiezen van een goede zorgverzekeraar.

Meer risico, minder kosten

Het kiezen van een juiste verzekering begint met de vraag hoeveel risico je wilt lopen. Het eigen risico is daar een goed voorbeeld van. Als je kiest voor je maximale eigen risico, dan betaal je minder premie. Het is dus een afweging: 

Kies ik voor een zekerheid van bijvoorbeeld 240 euro extra kosten of een kans op 500 euro extra kosten?

Deze keuze is geheel persoonlijk en bepaalt voor een groot deel welke verzekering het beste bij je past.

Er wordt vaak wel gezegd: verzeker je niet voor iets, wat je zelf ook kan betalen. Als je 20 euro per maand betaalt voor een tandartsverzekering die maar maximaal 400 euro per jaar uitkeert, dan kan je je afvragen of dat de moeite waard is. Je bent dan zeker 240 euro kwijt, je verzekering levert dus maar maximaal 160 euro op. Als je alleen maar 2x per jaar een controle hebt, dan is de kans dat je deze verzekering terugverdient, heel klein.

Vergelijk

Het loont altijd de moeite waard om op internet verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Ook als je via je werk een collectieve verzekering kan afsluiten, kan het nog interessant zijn om rond te kijken.

Let wel goed op bij de vergelijkingssites. Niet alle sites zijn onafhankelijk en let ook goed op de voorwaarden die bij een aanbieding horen. Het AFM heeft een aantal punten op een rij gezet waar je extra op moet letten

Pas op voor dubbele dekking

Als je bij verschillende verzekeraars bent verzekert dan is het goed op te passen voor dubbele dekking. Zo zit in je (doorlopende) reisverzekering vaak ook buitenlandse medische kosten. Deze kosten zitten vaak ook in een aanvullende zorgverzekering. Dit is dus dubbel op.

Meer informatie over het kiezen van een zorgverzekering is ook te vinden op de NIBUD site.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.