Restjes na de kerst

Gepubliceerd op 27 december 2019 om 20:30

Met Kerst wordt er bij de meeste mensen veel gekookt en veel gegeten. Maar er blijft natuurlijk ook altijd veel over. Wat kan je doen met al die restjes. Bij deze wat tips en ideeën, handig voor na kerst, maar natuurlijk ook de rest van het jaar.

Om te beginnen, zorg voor voldoende plastic bakjes in huis in verschillende maten. Het is zonde als je koelkast of vriesruimte wordt opgevuld met een plastic bak, die maar voor een kwart gevuld is.

Ruim restjes direct op. Het is dan belangrijk om alvast een idee te hebben wat je ermee wilt gaan doen. Als je het in de koelkast bewaart dan kan je het 2 dagen bewaren, in de vriezer meestal 3 maanden.

Restjes die opnieuw opgewarmd zijn kan je niet meer bewaren, die moet je weggooien.

Wat kan je zoal allemaal doen met overgebleven eten:

  • Overgebleven groente kan je verwerken in een frittata, ratatouille of in een lekkere soep. De soep kan je ook weer invriezen voor later.
  • Overgebleven vlees is koud vaak ook erg lekker op brood bij de lunch.
  • Van oud brood kan je natuurlijk tosti's maken, of wentelteefjes. Of croutons voor in de soep.
  • Gooi overrijp fruit in de blender voor een lekker vruchtensapje of smoothie, of maak er een lekker toetje van zoals gebakken banaan of perenijs.

Er zijn verschillende sites waar je recepten voor restjes kan vinden, zoals:

Voedingscentrum

Milieu Centraal

Elle

Het voedingscentrum heeft ook een handige site met bewaaradvies voor meer dan 2000 ingrediënten.

Eten dat je van een restaurant hebt of een bezorgdienst kan je beter niet invriezen, hier is het risico op voedselvergiftiging te groot.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.