Bespaar op je energierekening, deel 1: Gas

Gepubliceerd op 26 oktober 2019 om 17:29

De herfst is nu echt begonnen, het wordt weer kouder en de verwarming gaat weer aan. Maar is dat wel echt nodig? Vandaag schrijf ik over tips, groot en klein, om te besparen op je gas rekening.

De eerste stap naar een lagere gasrekening is een goed geïsoleerd huis. Huizen gebouwd na 1990 zijn meestal wel goed geïsoleerd, maar woon je in een ouder huis, zeker als het huis ouder is dan 1976, dan is het goed dit te controleren. Denk dan aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, glasisolatie en vloerisolatie. Tegenwoordig zijn er regelmatig subsidies beschikbaar om je huis beter te isoleren, deze lopen veelal via de gemeente.

Op de site https://www.energiesubsidiewijzer.nl/ kan je checken welke subsidies er in jouw gemeente zijn.

Een volgende stap kan dan zijn een zonneboiler op het dak of een warmtepomp. Op de site van Milieu Centraal vind je onafhankelijke informatie over de verschillende mogelijkheden om je huis of je water duurzaam te verwarmen.

Is het bovenstaande een beetje te veel werk, of heb je dit al en wil je toch meer besparen dan zijn er gelukkig ook heel veel simpele tips die je daarbij kunnen helpen:

  1. De verwarming een graadje lager. Dit lijkt een kleine stap, maar stiekem kan dit heel veel geld opleveren. En als je warme sloffen of wolle sokken van de kerstmarkt aan doet, een extra warme trui aan en op de bank een lekkere deken, dan merk je er niks van.
  2. Gebruik een douchewekkker. Voor 5 euro heb je een eenvoudige douchewekker die na 5 minuten een alarm geeft. Zeker in een gezin met kinderen of als je altijd weg droomt onder de douche, kan dit een flinke besparing opleveren
  3. Exact het water koken dat je nodig hebt. Als je elke keer een volle waterkoker laat opwarmen, maar vervolgens maar een deel ervan gebruikt, gooi je energie weg.
  4. Overstappen van energieleverancier. Je mag het hele jaar door van energieleverancier veranderen en vaak kost het niet meer moeite dan je aanmelden bij een nieuwe leverancier. Er zijn tientallen sites beschikbaar waar je de leveranciers kan vergelijken.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.