Waarom kopen als het ook anders kan? Deel 1

Gepubliceerd op 22 september 2019 om 22:16

Als je wilt bezuinigen dan kijk je vaak naar hoe je iets goedkoper kan kopen. Maar je kan jezelf ook afvragen of je het überhaupt moet kopen. De eerste vraag zou natuurlijk moeten zijn: heb ik het echt nodig?

Maar af en toe zal het antwoord dan toch "ja" zijn en dan lopen of surfen we direct naar een winkel. Maar er zijn heel veel goede alternatieven voor kopen, die je veel geld kunnen besparen.

Zelf maken

Deze optie is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn veel producten die je zelf kan maken. Denk aan kleding, meubels, taarten, uitnodigingen voor kinderfeestjes. Het is wel goed om in de gaten te houden, dat de materialen die je nodig hebt, om het zelf te maken, niet duurder zijn dan als je het kant en klaar koopt, want dan schiet je natuurlijk je doel voorbij.

Repareren

Als iets kapot is, dan loont het soms om het te repareren. Bijvoorbeeld je schoenen naar een schoenmaker brengen. Ook elektrische apparaten zijn vaak nog te repareren. Is het een heel oud apparaat, dan is het waarschijnlijk beter om het te vervangen omdat het veel energie zal verbruiken. Is het juist heel nieuw, dan zit er misschien nog garantie op. Check dit altijd bij de leverancier. En anders kan je met behulp van Youtube proberen het zelf te repareren. Let hierbij wel op je veiligheid! Ben je zelf niet zo handig, dan kan je ook hulp vragen, bijvoorbeeld bij een repair cafe. https://repaircafe.org/

Lenen of huren

Spullen die je niet vaak gebruikt, kan je ook heel goed lenen. Denk aan gereedschap, spullen voor een vakantie, spullen voor een feest. Een populaire site is https://www.peerby.com/one. Via de website of app kan je kijken of iemand in de buurt iets te leen of te huur aanbiedt, dat jij nodig hebt.

Andere handige sites zijn

https://www.thuisafgehaald.nl/ om eten te delen met je buren

https://www.snappcar.nl/ om een auto te huren van een particulier

Zorg dat je altijd goed weet wat de voorwaarden zijn en maak duidelijke afspraken over het gebruik.

Volgende week, in deel 2 van deze blog, ga ik het hebben over tweedehands spullen en ruilen.

Geld besparen door zelf te repareren

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.