Weet jij wat je uitgeeft?

Gepubliceerd op 10 november 2019 om 20:16

Weet jij precies wat je elke maand waar aan uitgeeft? Heb jij ook wel eens dat je geld hebt gepind en dat je een week later denkt 'ik had toch nog geld in mijn portemonnee?' Of dat je aan het einde van de maand toch minder geld op je rekening had dan je dacht.

Vaak heeft dit te maken met variabele uitgaves. Variabel uitgaves zijn alle uitgaves die van maand tot maand kunnen verschillen. Denk aan boodschappen, kapper, cadeautjes, uit eten, wijntje op het terras, lunch in de bedrijfskantine, koffie op het station, bijdrage bij een collecte aan de deur. Meestal zijn het heel veel verschillende kleinere dingen, maar bij elkaar telt het toch op tot een behoorlijk bedrag. Hoe krijg je dat nu onder controle?

Zoals met zoveel dingen geldt hier ook: Meten is Weten. Als je een aantal maanden je variabele uitgaves bijhoudt kan je tot interessante inzichten komen. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik wel erg veel geld uitgaf bij die hele lekkere slager. En dat ik bijna honderd euro per maand uitgaf bij het bedrijfsrestaurant, terwijl ik ook gewoon lunch mee kan nemen.

Hoe hou je je uitgaves goed bij? 

Meestal als je deze vraag stelt, dan komen mensen met een (digitaal) kasboek. En dat is natuurlijk ook een mooi hulpmiddel. Maar voor je zover bent, is het veel belangrijker om te bedenken wat je wilt gaan meten. Want de ene persoon gaat vaak stappen terwijl de andere persoon wil weten hoeveel geld er naar sigaretten gaat. Mijn advies is, begin met 5 categorieën en de categorie overig. 

Voorbeelden van categorieën kunnen zijn:

  • cadeaus
  • uit eten, afhalen, bezorgmaaltijden
  • lunch
  • tussendoortjes: koffie bij Starbucks, ijsje, wat lekkers bij de bakker
  • terrasjes, stappen, uitgaan
  • roken
  • hobby
  • persoonlijke verzorging: kapper, make-up, parfum
  • uitjes

Merk je dat een categorie erg groot is of het nog niet echt duidelijk is waar het geld precies heen gaat, splits deze dan in 2 of meer categorieën. Blijkt er een categorie te zijn waar heel weinig geld heen gaat, voeg die dan weer samen met een andere. Zo krijg je voor jou het beste overzicht.

Volgende week zal ik in de blog verder in gaan op het opzetten van een papieren kasboek en de verschillende mogelijkheden van een digitaal kasboek. 

Ik ben heel benieuwd waar bij jou de grootste eyeopener zat toen je je variabele uitgaves ging bijhouden. Laat het me weten in een reactie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.