Taboe rondom geldproblemen

Gepubliceerd op 30 augustus 2019 om 09:16

Er heerst nog steeds een taboe in Nederland om te praten over geldproblemen. Terwijl heel veel mensen ermee te maken hebben. 40% van de huishoudens heeft te maken met betalingsachterstanden en 1 op de 10 mensen heeft financiële problemen (bron: NIBUD).

Door dit taboe wachten mensen veel te lang met het zoeken naar hulp. Gemiddeld wacht een Nederlander met schulden 5 jaar voordat hij hulp zoekt. Hierdoor worden de problemen vele malen groter. De overheid ziet ook dat hier iets moet veranderen en is onlangs gestart met de campagne "Kom uit je schuld" https://www.komuitjeschuld.nl/

Geldproblemen hebben zelden iets met inkomen te maken. Een van de grote veroorzakers van financiële problemen is een grote verandering in je leven waardoor je inkomen vermindert of onverwachte kosten ontstaan. Denk hierbij aan het verliezen van een baan, scheiding, overlijden van een partner, etc. 

Te veel stress door financiële problemen zorgen ervoor dat je hersenen anders gaan werken, waardoor je een slechter geheugen hebt, minder overzicht hebt en slechtere beslissingen neemt. Dit is een van de redenen waarom mensen met geldproblemen er niet meer zelf uitkomen. En doordat je vanwege het taboe geen hulp vraagt gaat de situatie van kwaad tot erger en voordat je het weet zit je in de schuldhulpverlening. 

Dus heb je te maken met een grote verandering met mogelijk financiële gevolgen? Of lig je al wakker over je rekeningen? Wacht niet te lang en zoek hulp! Soms is het al genoeg met een vriend of familie te praten, soms kan een budgetcoach helpen en in sommige gevallen is het al nodig schuldhulpverlening in te schakelen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.